0
Zaznacz stronę

Poznaj nasze składniki

Wypieki z nami są tak wyjątkowe, dzięki wyjątkowym składnikom , które Wam dajemy. Dokładamy dużych starań ,aby selekcjonować nasz towar przede wszystkim jakościowo. Nie podejmujemy żadnych kompromisów – chcemy dla Was tego , co najlepsze 🙂

Czekolada mleczna

Mleczna czekolada , to tak naprawdę gorzka czekolada z dodatkiem mleka , cukru i wanilii. Ale nie wszystko w niej jest takie proste jak się wydaje. To właśnie odpowiedni dobór wszystkich składników, zastosowanie najlepszych ziaren z certyfikowanych upraw oraz samych metod produkcji czekolady powoduje , że jej smak jest perfekcyjny. Niektórzy twierdzą, że do wypieków nie potrzeba czekolady wysokiej jakości. Ale tylko spróbuj przygotować coś z Baking Concept, a zobaczysz, że warto skorzystać z dobrych składników !

Cukier trzcinowy

Nasz cukier jest najprawdziwszym produktem pochodnym z trzciny cukrowej. Nierafinowany , o wysokiej zawartości melasy. Cukru trzcinowego nie należy mylić z brązowym – który jest najzwyklejszą „podróbką” cukru trzcinowego – jest to zwykły biały cukier z buraka cukrowego barwiony karmelem. Cukier dodajemy przede wszystkim dla smaku. I nie ma się co oszukiwać – ten smak jest najlepszy , jeśli pieczesz z Baking Concept 🙂

Sól himalajska

Szczypta soli ma za zadanie wzmocnić walory smakowe każdego z waszych wypieków. Ale nie jest to taki zwykły chlorek sodu. Nasza nierafinowana sól Himalajska jest wzbogacona jodem. Pochodzi z górskiego pasma Himalajów, gdzie jest wydobywana z dawnych złóż soli mineralnych. Jak widzicie nawet do najdrobniejszego składnika przykładamy dużą wagę – wszystko po to, by dać Wam absolutnie najlepsze produkty!

Mąka pszenna

Nasza luksusowa mąka (typ 550) pochodzi z sygnowanych certyfikatem żywności ekologicznej Polskich młynów. Ten główny, sypki składnik ciastek przewożony i przechowywany jest w specjalnie do tego przygotowanych pojemnikach, dzięki czemu pozostaje suchy i świeży przez długi czas, również kiedy przyniesiecie go do domu!

Orzechy ziemne

Pochodzące z ekologicznych, certyfikowanych upraw. O wartościach odżywczych orzechów ziemnych chyba nie musimy chyba Wam przypominać. Ważne jest , natomiast , że orzechy te poddawane są podwójnej selekcji , aby do waszego słoika trafiały tylko najlepsze kawałki

Biała czekolada

Przez niektórych biała czekolada nie klasyfikuje się do gatunku czekolad , ponieważ nie zawiera kakao. Niemniej jednak zawiera tłuszcz kakaowy. W tych najlepszych , które stosujemy , zawartość tłuszczu kakaowego przekracza 35%. Dlatego ta najlepsza biała czekolada ma tak naprawdę kolor bardziej zbliżony do kremowego niż białego. Nawet przy tak „kontrowersyjnym” z czekoladowego punktu widzenia produkcie – dobieramy tylko te z najwyższej półki. I nawet jeśli jesteś czekoladowym purystą – spróbuj naszych mieszanek , zobaczysz , że warto !

Gorzka czekolada

To ważne , żeby odróżnić czekoladę dobrej jakości od tej złej. Dobra czekolada nie zawiera szkodliwego oleju palmowego , uwardzaczy , barwników , aromatów czy konserwantów. Kakao używane w naszej 80% gorzkiej czekoladzie pochodzi z niewielkich biologicznych upraw z Ameryki Południowej. Jest przygotowywana zgodnie z tradycyjną recepturą w certyfikowanych ekologicznych przetwórniach .

Karob

Karob to bardzo ciekawy dodatek do ciast i wypieków. W smaku przypomina kakao , ale jest słodszy. Poza zastępowaniem powyższych składników mączka chleba świętojańskiego zawiera mniej tłuszczu niż kakao. Zawiera dużo fosforu i wapnia, pektyn, kwasu galusowego, a niektórzy lekarze medycyny naturalnej polecają go nawet do leczenia chorób górnych dróg oddechowych.

Rodzynki

Każdy chyba wie skąd pochodzą rodzynki. Dlaczego więc akurat Thompson ? Czymże różni się ta odmiana od zwykłych „sułtanek” ? Odpowiedź jest subiektywna – po prostu według nas pasują najlepiej do ciastek. O tym , że rodzynki zawierają dużo potasu oraz witaminy z grupy B , nie musimy chyba już pisać , prawda ? Warto tylko nadmienić, że , tak jak większość składników – nasze rodzynki pochodzą tylko z najlepszych certyfikowanych biologicznych upraw.

Białko konopne

Cynamon

Nie wszyscy wiedzą , że cynamon można kupić w dwóch gatunkach ; Chiński – Cassia – gorszy , mniej aromatyczny zawierający dużo kumaryny , ale tani . Dlatego popularny na sklepowych półkach. My natomiast stosujemy droższy i trudniej dostępny Cynamon Cejloński – Verum . Poza dużo zdrowszym składem, odmiana cejlońska ma dużo delikatniejszy i lepszy smak.

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika , jest bogata w białka i zdrowe tłuszcze. Nasza mąka pochodzi z ekologicznych upraw Sri-Lanki i jest mielona w certyfikowanych polskich młynach. Dzięki temu mamy pewność, że to , co trafia do naszych słoików nie zawiera żadnych polepszaczy czy dodatków.

Mąka kokosowa

Przede wszystkim z definicji nie zawiera glutenu. Kolejnymi zaletami mąki owsianej są : duża zawartość błonnika , białka, przeciwutleniaczy … i wielu wielu innych zdrowych składników. Naszą mąkę mielimy sami , żeby mieć pewność , że dostarczamy wam najlepsze składniki , bez żadnych chemicznych dodatków

Inulina

Inulina to magiczny składnik. Przez wielu fachowców klasyfikowana jest jako tzw „superfood”. Co to oznacza ? W przypadku Inuliny coś innego niż przy większości supefoods , które zwykle zawierają ponadprzeciętne ilości witamin. Nasz magiczny składnik jest przede wszystkim prebiotykiem , ale też zastępuje w pewnym sensie tłuszcz i zwiększa walory smakowe cukru. Dlatego można mniej słodzić , używać mniej tłuszczu , a paradoksalnie uzyskać dużo smaczniejszy wyrób końcowy. Dodatkowo ten składnik zagęszcza roztwór , dzięki czemu struktura naszego wypieku wydaje się bardziej „konkretna” . O Inulinie można by napisać jeszcze wiele , ale zaufajcie nam – miliony prób , które przeprowadziliśmy potwierdziły – warto stosować ją do naszych wypieków .

Płatki owsiane

Ach , płatki owsiane – źródło błonnika , prebiotyk , cennych kwasów tłuszczowych , wzmacniają odporność… i wiele wiele innych. Mówiąc krótko płatki owsiane to jeden najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych składników. Nasze płatki pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw . Bez zbędnej chemii , dodatków ani konserwantów. Dzięki temu – jesz jeszcze zdrowiej !

Mąka migdałowa

Mąka , tylko ze z migdałów. Zmielone migdały ! … Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń. Chyba nikt nie ma wątpliwości , ze migdały są zdrowe. Dlaczego dodajemy je w takiej formie ? To nasza tajemnica 🙂 . Ale możesz nam zaufać – sprawiają, że nasze ciastka smakują jeszcze lepiej!

Wanilia

Nasza sproszkowana wanilia pochodzi ze specjalnie wyselekcjonowanych upraw z Madagaskaru. Laski w gatunku Bourbon odznaczają się wysoką zawartością składnika nadającego tak wspaniały aromat – waniliny. Uwaga! Do naszych wyrobów nie stosujemy syntetycznie wytwarzanej waniliny , która jest tańsza

Lukrecja

A raczej mielony korzeń lukrecji. Jej charakterystyczny smak zna prawie każdy. Importowany z ekologicznych upraw drobno zmielony korzeń dodaje bardzo ciekawego smaku i aromatu naszym wyrobom. Odpowiednie proporcje gwarantują niesamowite doznania dla tych , którzy za lukrecją przepadają i dla tych , którzy jej nie lubią.

Orzechy włoskie

Pochodzące z ekologicznych , certyfikowanych upraw. O wartościach odżywczych orzechów włoskich nie musimy chyba Wam przypominać. Ważne jest , natomiast , że orzechy te poddawane są podwójnej selekcji , aby do waszego słoika trafiały tylko najlepsze kawałki

Kakao

Pochodzące z Peru ziarna kakaowca charakteryzują się delikatnym i głębokim smakiem. To są właśnie cechy odmiany Criollo. Dzięki bardzo niskiej zawartości tłuszczu kakaowego (10-12%) możesz nie martwić się o swoją linię 🙂

Matcha

Matche wykorzystuje się do rytualnego picia herbaty w Japonii. To tak naprawdę sproszkowana zielona herbata . Co w takim razie robi ona w ciastkach ? Poza tym , że zawiera mnóstwo antyoksydantów i aminokwasów , dodaje wypiekom pięknego zielonego koloru oraz bardzo wyszukanego smaku.

Żurawina suszona

Ważną cechą żurawiny jest to , że nie traci swoich wartości przy pieczeniu. Suszenie pozwala na pozbycie się cierpkiego smaku tego owocu. O tym, że żurawina zawiera cały zestaw bardzo wartościowych witamin nie trzeba chyba wspominać. Dodatkowo jest zalecana dla osób cierpiących na choroby nerek.

Orzechy laskowe

Łuskane nasiona konopi

Przez ten składnik uzyskaliśmy ban na facebook-u … Ale mimo tego nie zdecydowaliśmy się go usunąć. Dlaczego ? Bo są świetnym źródłem białka , zawierają bardzo dobrą proporcję kwasów omega-3 do omega-6 i tyle witamin , ze bez problemu klasyfikują się do działu superfoods. Więc na pohybel panu Zuckerbergowi – siemię konopne nadal będzie dodawane do naszych mieszanek .

Węglan amonu

Amoniak spożywczy dodawały do ciast i ciasteczek już nasze babcie. Jego śladowe ilości ( ok 0,8 grama na 0,5 kg ) nie są szkodliwe dla zdrowia , a powodują że ciasteczka pięknie wyrastają i są chrupiące. Na dodatek ten prosty związek chemiczny ulatnia się w wysokiej temperaturze – czyli już podczas pieczenia ,więc po wyjęciu ciasteczek z piekarnika nie będziemy go zupełnie czuć.