Opis
Ciasteczka z Gór – żurawina
Dodać oscypek do żurawiny…. Szalone? może… ale na pewno pyszne! To niesamowite, jak szybko te ciasteczka znikają z talerza. Sprawdź, jak niewiele potrzeba żeby je przygotować.
Instrukcja:
Nagrzej piekarnik do ok 180°C
Do 120g stopionego masła dodaj 90g oscypka (ok. 2 małe oscypki) i wymieszaj z zawartością słoika Do mieszanki dodaj ok. 50 ml wody – by masa miała lepszą konsystencję. Uformuj 4 cm kulki i spłaszcz je, układając na papierze do pieczenia w piekarniku.
Piecz przez 15 minut aż do delikatnego zarumienienia ciasteczek
Zaraz po upieczeniu ciasteczka będą miękkie – użyj łopatki , aby przenieść je na ruszt do ostygnięcia , lub pozostaw na klika minut w wystudzonym piekarniku.
Wskazówki:
Nie musisz kupować oryginalnego oscypka Bieszczad czy Zakopanego. Do przepisu sprawdzi się każdy ser wędzony dostępny w większości polskich dyskontów.
Główne składniki: mąka pszenna, żurawina suszona, mąka kokosowa, cukier trzcinowy, węglan amonu
Słoik zawiera idealną proporcję sypkich produktów gotowych do przygotowania od 12(dużych) lub 18 (mniejszych) ciasteczek.