Czy ciasteczka Baking Concept można przygotować w wersji wegańskiej?
Odpowiadamy : tak !
Weganizm to sposób odżywania bardziej restrykcyjny niż wegetarianizm. Weganie w swojej diecie wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli także mleko, jajka , masło, nabiał a nawet miód. Aby zakupić w sklepie dobre, w 100% wegańskie ciastka trzeba się naprawdę sporo natrudzić , żeby znaleźć odpowiedni produkt.
Ale mamy dla Was dużo prostsze rozwiązanie – można powiedzieć, taki ciastkowy lifehack ?
Z mieszanką ciastek Baking Concept możecie sami w domu upiec przeróżne słodkości. Spytacie więc, jak z mieszanki ciastek Baking Concept upiec wegańskie ciastka, skoro trzeba dodać do niej masło i jajko.
I tu odpowiadamy : jest wiele produktów, którymi można zastąpić wspomniane wyżej masło i jajko. W mieszankach wszystkie składniki są odpowiednio odmierzone i dobrane. Masło, a dokładniej tłuszcz to bardzo ważny składnik dodawany do ciastek. Odpowiada on za plastyczność surowego ciasta, o to by można było nadać im odpowiedni kształt. Dlatego zamiast masła do wersji wegańskiej można dodać masło orzechowe, które również posiada dużą zawartość tłuszczu. Z kolei żółtko jajka odpowiada za kruchość ciastek, a białko za ich chrupkość. Dlatego i tu ważne są odpowiednio dobrane zamienniki jajka: mocno dojrzałe banany lub awokado. Pamiętajcie jednak, że im bardziej dojrzałe owoce, tym lepiej wymieszać je z mieszanką ciastek.
Oprócz wymienionych wyżej składników sprawdzi się tu również np. hummus albo tahini zamiast masła, a jajko zastąpić można także jogurtem sojowy lub musem np. z dyni lub batatów.
Dziś mamy dla Was propozycję przygotowania ciastek z mieszanki chocolate walnut cookies w wersji z bananem i masłem orzechowym oraz awokado i masło orzechowe.
Dodaj Banan + Masło orzechowe :
Składniki:
- dowolna mieszanka ciastek Baking Concept (w naszym przypadku Chocolate Walnut Cookies)
- 1 mocno dojrzały banan
- około 5 kopiatych łyżek masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o gładkiej konsystencji, ale może być i masło orzechowe crunchy czyli takie z kawałkami orzeszków)
Do miski wsypać mieszankę ciastek Baking Concept, dodać masło orzechowe. W osobnej miseczce dobrze rozgnieść banana (najlepiej w tym celu sprawdza się widelec lub tłuczek do ziemniaków), dodać do miski z mieszanką ciastek. Całość dobrze wyrobić dłonią, by powstała jedna kula ciasta. Następnie łyżką nabierać porcje ciasta, dłonią formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, każdą kulkę lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170’C, piec ciasteczka około 15 minut.
Dodaj Awokado + Masło orzechowe :
Składniki:
- dowolna mieszanka ciastek Baking Concept (i tu użyliśmy mieszanki Chocolate Walnut Cookies)
- 1 mocno dojrzałe, miękkie awokado
- około 5 kopiatych łyżek masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o gładkiej konsystencji, ale może być i masło orzechowe crunchy czyli takie z kawałkami orzeszków)
Wykonanie i tu jest bardzo proste i podobne do tych z bananem.
Do miski wsypać mieszankę do wypieku ciastek Baking Concept, dodać masło orzechowe. Z awokado pozbyć się skórki i pestki, w osobnej miseczce dobrze rozgnieść owoc widelcem (im bardziej dojrzałe awokado tym lepiej), dodać do miski z mieszanką ciastek. Całość dobrze wyrobić dłonią, by powstała jedna kula ciasta. Następnie łyżką nabierać porcje ciasta, dłonią formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, każdą kulkę lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170’C, piec ciasteczka około 15 minut.