eee Nie chce mi się tego czytać – przejdźmy od razu do przepisu !!!!
Historia stosowania medycznych konopi
Medyczne działanie marihuany ( a raczej jej składników aktywnych – THC i CBD ) znane jest ludzkości już od tysięcy lat.Pierwsze znane zastosowanie konopi jako środka medycznego (nie materiału do produkcji lin lub włókna) datowane są na ok 2700 r p.n.e ( !! ) w Azji , gdzie cesarz Shen Nung w swoich kronikach opisuje lecznicze właściwości konopi oraz rzeń-szenia czy przęśli ( źródła efedryny)
*Wzmianki o używaniu Cannabis jako leku głównie przeciwdepresyjnego lub przeciwbólowego rejestrowane były w cywilizacjach Egipskich i Asyryjskich ( ok 1000-1500 r pne)
*Nawet hebrajska Księga Wyjścia (ok 1450 pne) zawiera przepis na kaneh-bosem – olejek , którego jednym ze składników jest właśnie cannabis.
*Chińska medycyna identyfikowała ok 100 różnych sposobów niewykorzystywania marihuany jako leku około roku 100 n.e. Konopie przejawiają się w chińskich zapiskach dość często. Dla przykładu medyk Li Shinzen opisuje konopie indyjskie jako lek na : krwotoki , infekcje pasożytnicze , wymioty. Wspomina również , że jest ona stosowana w medycynie ludowej jako sposób na pobudzenie apetytu oraz niektóre przypadłości gastryczne.
*Hindusi korzystali z „magicznego zioła” już w 1000 roku pne – tworząc bhang – napój składający się z mleka , konopi ( a jakże) indyjskich , kurkumy oraz innych przypraw. Napój ten miał działanie wykrztuśne i ogólnie znieczulające. A w zasadzie ma takie działanie , bo jest stosowany do dziś. Starożytni mieszkańcy Indii stosowali napój jako lek również na inne schorzenia , takie jak : czerwonka , bezsenność , gorączka ,
*Starożytni Grecy palili ” gandzie ” aby pozbyć się obrzęków , bólu ucha i innych stanów zapalnych. Niemniej jednak znane są zapisy greckiego historyka Herodota , jakoby jego ziomkowie używali konopi raczej w celach rekreacyjnych lub duchowych.
*Jak to zwykle ze starożytnymi Rzymianami bywało , oni również korzystali z greckiego know-how . Ich lista rozszerzała jednak zastosowania o gotowanie korzeni konopi jako lek na zapalenie stawów , dny moczanowe , oraz jako ogólne znieczulenie czy uśmierzenie bólu.
*Egipcjanie używali marihuany do leczenia jaskry oraz stanów zapalnych . Kwiaty konopii zostały odnalezione przy mumii Ramzesa II ( ok 1213 r pne)
Można przytaczać jeszcze wiele przykładów z innych części świata , przez wiele lat aż do czasów współczesnych , gdzie badania nad pozytywnymi skutkami stosowania medycznej marihuany są nie tylko podstawami do otwarcia przewodów doktorskich , ale rzeczywistym , współpłaszczyznowym dowodem na to , ze Marihuana nie powinna być traktowana jako narkotyk , ale lek na wiele schorzeń i dolegliwości.
Przejdźmy teraz do zagadnień kulinarno-naukowych – czyli trochę teorii
Jeżeli zakupiony w aptece susz dodamy do ciastek bezpośrednio z pojemnika , nie osiągniemy oczekiwanych efektów. Oczywiście medyczna marihuana w stanie surowym oddziałuje w jakiś sposób na organizm , ale nie jest to działanie jakiego oczekujemy przez najbardziej aktywne związki – THC i CBD.
Dlatego susz należy najpierw ” zaktywować” , poddając go obróbce cieplnej , zwanej :
Dekarboksylacją Suszu
…. Co to tak naprawdę znaczy ?
Dekarboksylacja to proces oddzielenia się grupy karboksylowej ( COOH) przy pomocy ciepła . Pozbywając się wtedy dwóch atomów tlenu i jednego wodoru z wiązania , zamieniamy substancję „mało aktywną” w „bardziej aktywną” .Ponieważ wodór nie jest „mocno” związany z grupą , oddziela się w postaci jonu , a z reakcji pozostaje nam dwutlenek węgla ( CO2) .
Chodzi konkretnie o zaktywowanie THC występującego w konopiach jako THC-a oraz CBD , występującego jako CBD-a . W Konopi – zarówno Cannabis Sativa jak i Cannabis Indica znajduje się też wiele innych aktywnych substancji . Kwestie oddziaływania każdego z nich na daną dolegliwość , mimo że jest to obiektem wielu badań – nie zostały do tej pory dokładnie określone. Dlatego , na potrzeby artykułu skupimy się na tych najważniejszych : Cannabidiolu i TetraHydroCannabinolu
O tym w jaki sposób dekarboksylować – w jakich temperaturach , w jakim medium ( olej , woda , ciśnienie atmosferyczne , podciśnienie , naświetlanie , itp itd ) , w jakim czasie i dla jakich konkretnie proporcji substancji aktywnych – powstało już co najmniej kilka opracowań naukowych ( Niektóre źródła podane poniżej wpisu ) . Poniższy wykres przedstawia zachodzenie procesu podczas podgrzewania ciepłym powietrzem
Niestety brak jest opracowań na temat postępu dekarboksylacji w wypiekach , wobec czego uznajemy , że proces w już gotowym i wypiekanym ciastku nie zachodzi ( lub zachodzi w bardzo ograniczonym stopniu) .
Tak naprawdę podczas palenia/ podgrzewania marihuany robimy to samo , tylko w trochę wyższej temperaturze i krótszym czasie. Poniższy wykres obrazuje badania naukowe nad identycznymi próbkami wygrzewanymi w różnych temperaturach i różnym czasie. Badanie metodą UHPSFC/PDA-MS ( Chromatografii z cieczą w stanie nadkrytycznym ) – jest jedną z najnowocześniejszych metod powalających na zbadanie zawartości związków chemicznych w mieszaninach. Nie zagłębiając się w tajniki samej metody , uważam poniższy wykres za wyznacznik poprawnej temperatury i czasu przygotowania suszu do wypiekania ciasteczek.
Należy jednak pamiętać , że takich badań jest więcej ( niektóre załączam w źródłach poniżej) a wyniki mogą być też różne zależnie od gatunku konopi . Co więcej , istotna też jest proporcja niektórych kanabinoidów , wobec czego działanie może być różne w różnych warunkach. Kwestia doboru parametrów , gatunku i proporcji ( jedną z najważniejszych jest Δ9-THC do CBD) jest tematem bardzo szerokim , zasługującym co najmniej na osobną publikacje.
Do rzeczy – jak TO się powinno robić ?
Aby najlepiej obrobić cieplnie rozdrobione topki , zalecamy włożyć je do żaroodpornego naczynia oraz przykryć folią aluminiową. Dzięki temu terpeny ( związki któe nadają marihuanie specyficzny zapach) nie wydostaną się do całej kuchni – zapach pozostanie w suszu , co jest pożyteczne z wielu względów.
Są różne metody pozwalające na prawidłowy pomiar temperatury :
-termometry kucharskie
-pirometry ( jak na zdjęciu poniżej)
– termostat kuchenki
Ta ostatnia metoda może nie należy do najdokładniejszych , to jednak może się okazać wystarczająca aby osiągnąć zadowalające efekty.
Kierując się załączonym powyżej wykresem – wybieramy najlepszą temperaturę. W moim przypadku było to 145° C przez ok 9 minut . Na zdjęciu powyżej przedstawiam pomiar za pomocą pirometru , który uświadomił mnie o niedokładności termostatu kuchenki – trzeba było zmniejszyć nastawienie. Doświadczenie oraz inne badania jednak wykazują , że graniczną temperaturą jest 160° C przez 15 minut. Decyzję pozostawiam Wam.
Mając już gotowy , zdekarboksylowany susz , możemy przystąpić do wypieków. Poniżej zamieszczam przepis na Matcha Cannabis Cookies , który moim zdaniem pasuje smakowo najlepiej do konopi indyjskiej. Tak naprawdę jednak możecie korzystać z każdej mieszanki do wypieku ciastek Baking Concept
żródła :
Mehrab Valizadehderakhsha, Abolghasem Shahbazi , Masoud Kazem-Rostami , Matthew Scott Todd ,
Arnab Bhowmik , Lijun Wang – Extraction of Cannabinoids from Cannabis sativa L. , Agriculture -2021
Decarboxylation Study of Acidic Cannabinoids: A Novel Approach Using Ultra-High-Performance Supercritical Fluid Chromatography/Photodiode Array-Mass Spectrometry
Mei Wang, Yan-Hong Wang, Bharathi Avula, Mohamed M. Radwan, Amira S. Wanas,John van Antwerp,Jon F. Parcher, Mahmoud A. ElSohly, Ikhlas A. Khan1 – Cannabis Cannabinoid Res. – 2016
Decarboxylation of Δ 9-tetrahydrocannabinol: Kinetics and molecular modeling – Journal of Molecular Structure – 2011
https://medicalmarijuana.procon.org/historical-timeline/
Marc-Antoine Crocq , History of cannabis and the endocannabinoid system
Dialogues Clin Neurosci – 2020
Hill, K. , Marijuana: The Unbiased Truth about the World’s Most Popular Weed. Hazelden Publishing. Center City, MN. – 2015