0
Zaznacz stronę

Który tłuszcz najlepszy do wypieku ciastek z mieszanki Baking Concept?

Jak zapewne wiecie rodzaj dodanego tłuszczu do ciastek ma ogromne znaczenie. To właśnie od niego zależy plastyczność surowego ciasta, po upieczeniu ich smak i kruchość, a także to jak długo ciastka zachowają swoją świeżość. Kiedyś do wypieków używało się masła i smalcu, z czasem produkty te zamieniano na margarynę i tłuszcze roślinne. Wybierając odpowiedni tłuszcz należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego jakość i cenę. To, że na maśle jest napisane 82% tłuszczu wcale nie oznacza, że tak rzeczywiście jest.

My postanowiliśmy dla Was zrobić test 3 rodzajów tłuszczy: masło, margaryna i olej słonecznikowy .

Masło to tłuszcz zwierzęcy, robi się je ze śmietany i dlatego jest ono bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na smak jest to najczęściej wybierany produkt do wypiekania ciastek. Jeśli się na nie decydujemy to powinno ono być dobrej jakości, z jak najwyższym % zawartości tłuszczu i co ważne, masło do ciastek kruchych musi być dobrze schłodzone.

Składniki na ciastka Triple chocolate chip cookies:                                     

  • dowolna mieszanka ciastek Baking Concept
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Wykonanie:

Do miski wsypać mieszankę ciastek, dodać masło (zimne z lodówki), wbić całe jajko. Dłonią wyrobić ciasto tak by wszystkie składniki się połączyły. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 160’C, piec ciasteczka około 15 minut.

Ciastka od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, natomiast po chwili, gdy przestygną staną się kruche.

 

 

 

 

 

 

 

Margaryna to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, z tego też względu osoby dbające o linię częściej sięgają po margarynę niż po masło. Jeśli chodzi o dodawanie margaryny do wypieku ciastek to zdecydowanie musi być to ta przeznaczona do pieczenia. Z dodatkiem margaryny ciup łatwiej jest wyrobić ciasto, ponieważ jest ona twardsza niż masło. Ale nie oszukujmy się i tu ważny jest wybór dobrej jakości margaryny, większość z nich zwyczajnie jest wyczuwalna w smaku ciastek po ich upieczeniu. Przy zastępowaniu masła margaryną dodaje się go w stosunku 1:1 czyli tyle ile masła było potrzebne tyle samo trzeba dodać margaryny.

Składniki na ciastka Chocolate walnut cookies:                                             

  • mieszanka ciastek Baking Concept
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny

Wykonanie:

Do miski wsypać mieszankę ciastek, dodać margarynę w temperaturze pokojowej, wbić całe jajko. Dłonią wyrobić ciasto tak by wszystkie składniki się połączyły. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 160’C, piec ciasteczka około 15 minut.

Ciastka od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, natomiast po chwili, gdy przestygną staną się kruche.

 

 

 

 

 

 

 

Olejem można w prosty sposób zastąpić masło lub margarynę. Na każde 100g masła potrzebne jest 4-5 łyżek oleju. Jednak ten rodzaj tłuszczu stanowczo wpływa na plastyczność ciasta podczas formowania. Jest ono cięższe i bardziej wilgotne, przez co trudniej było uformować kształt ciastek.

Składniki na ciastka Oatmeal cookies:                                                                                 

  • dowolna mieszanka ciastek Baking Concept
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Do miski wsypać mieszankę ciastek, wlać olej, wbić całe jajko. Dłonią wyrobić ciasto tak by wszystkie składniki się połączyły. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 160’C, piec ciasteczka około 15 minut.

Ciastka od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, natomiast po chwili, gdy przestygną staną się kruche.

 

 

 

 

 

 

 

Olejem kokosowym również można się posłużyć do wypiekania ciastek. To zdrowy zamiennik masła czy margaryny. Przyjmuje się, że zamiast 100 g masła do mieszanki ciastek wystarczy dodać 60 g oleju kokosowego. Po wymieszaniu składników ciastek z olejem kokosowym ciasto jest plastyczne a po upieczeniu długo zachowuje swoja świeżość.

Moje spostrzeżenia:

Smak ciastek:

Tu zdecydowanie wygrywa masło, na drugim miejscu olej słonecznikowy, olej kokosowy a na końcu margaryna (była ona wyczuwalna w smaku ciastek).

Kruchość:

I tu również wygrywa masło, następnie margaryna, olej kokosowy a na końcu olej słonecznikowy ponieważ ciastka pieczone z olejami nie były tak kruche jak te z masłem i margaryną.

Plastyczność ciastek podczas formowania:

Pierwsze miejsce zajęło ponownie masło, margaryna, olej kokosowy a na końcu olej. Przy tych rodzajach tłuszczy ciastka bardzo łatwo można formować nadając im odpowiedni kształt. Jeśli zaś chodzi o olej słonecznikowy tu już powstawał kłopot z formowaniem ciastek, czasem masa się rozwarstwiała.

Podsumowując jak już wiecie rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie w wypiekaniu kruchych ciastek z mieszanki Baking Concept. To właśnie od niego zależy kruchość i plastyczność ciastek a co dla nas najważniejsze… ich smak.

Najlepszym tłuszczem zdecydowanie jest masło, z nim najlepiej mi się pracowało testując rodzaje tłuszczu, które są najlepsze do wypiekania ciastek.

Mamy nadzieję, że teraz już bez wahania będziecie wiedzieli jaki tłuszcz wybrać do wypiekania ciastek z naszych mieszanek.